top of page
  • Writer's pictureLindhout

Lindhout energieneutraal




Lindhout Schilder- Vastgoedonderhoud heeft fors geïnvesteerd in zonnepanelen. De ambitie is om energieneutraal te worden. “De technologische ontwikkeling gaat razendsnel, maar je kunt niet blijven afwachten.” Als bedrijf doorontwikkelen is een rode draad in het bijna 135-jarig bestaan van Lindhout Schilder- Vastgoedonderhoud. Een halve eeuw geleden was de vader van Gert-Jan Lindhout, de huidige directeur, samen met enkele landelijke collega’s de drijvende kracht achter Planonderhoud. Een onderhoudsconcept waarmee vastgoedeigenaren worden ontzorgd en volledig controle krijgen over de onderhoudskosten van hun vastgoed op de lange termijn. “Eigenlijk een voorloper van RGS”, stelt Lindhout.

LAMIKON Dertig jaar geleden werd met Lamikon begonnen. “We zijn nog steeds systeemhouder. Door het toepassen van dit houtrenovatiesysteem kun je bestaande kozijnen een tweede leven geven. De filosofie is dat je met bouwkundige ingrepen kunt zorgen dat je vochtpercentage in het hout beneden de 18 procent blijft. Droge kozijnen rotten niet. In combinatie met Woodstone, het bekleden van kozijnen en ramen met steenvezelprofielen, worden de condities van houten gevelelementen geoptimaliseerd”, aldus Lindhout, wiens bedrijf ruim een decennium geleden ook al een VGO-keur wist te behalen. Het bedrijf werkt met een minimale flexibele schil. “Een bewuste keuze. We zijn een familiebedrijf dat vakmanschap hoog in het vaandel heeft. Dienstverbanden van 30 of 45 jaar zijn hier heel normaal. De binding is groot, daar zijn we trots op. Wij proberen ons personeel 12 maanden per jaar aan het werk te houden. Dat is ons ook in de crisisjaren aardig gelukt.”

ZONNEPANELEN Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen, past ook bewust omgaan met energie, vindt Lindhout. “Alle kleine beetjes helpen.” In 2013 schafte hij een hybride auto aan. “En dan wordt het een sport zo zuinig mogelijk te rijden. Niet lang daarna heb ik op mijn woonhuis zonnepanelen laten plaatsen. Als je voor het eerst voor de meterkast staat en je ziet die meter terugdraaien, dan is dat een heel aparte ervaring.” Niet lang daarna werden de eerste zonnepanelen op het dak van het bedrijf in Bergen op Zoom gelegd. “We zijn met 30 panelen begonnen. Kijken hoe dat werkte. We gebruikten toen 35.000 kWh op de zaak. Dit kan beter, was de eerste gedachte. In de wintermaanden hebben we alle tl-buizen in het pand vervangen door ledverlichting. Het ombouwen van de bakken, deden we zelf. En als je eenmaal bezig bent, wil je ook die laatste stap zetten: kijken of je helemaal energieneutraal kunt worden. Daarom hebben we vorig jaar besloten nog meer zonnepanelen te plaatsen. In totaal liggen er nu 100 panelen op het dak van ons pand.”


ELEKTIRSCH VERWARMEN De situatie is nu zodanig dat Lindhout theoretisch in staat zou moeten zijn op deze vestiging 5.000 kWh per jaar terug te leveren aan het net. Lindhout: “Maar we willen ons gasverbruik nog verder terugdringen door ook elektrisch te gaan verwarmen. Met de airco’s die we nu hebben, is het mogelijk een ruimte zowel te koelen als te verwarmen. Eigenlijk wil ik alle energie die we zelf opwekken volledig gebruiken.” Momenteel is het nog mogelijk stroom te salderen, maar je weet nooit hoelang de politieke bereidheid hiervoor blijft bestaan, geeft Lindhout als overweging aan. De ambitie van Lindhout, en dat wordt ook middels een enorm doek op de gevel gecommuniceerd, is om energieneutraal te worden. “Daar werken we hard aan. Dat begint bij bewust energiegebruik op de werkvloer. Lampen niet onnodig laten branden, stekker uit het stopcontact als een machine niet wordt gebruikt. Inmiddels liggen op het dak van de vestiging in Roosendaal 19 zonnepanelen en daar komen nog 11 bij. En in Bergen op Zoom wordt het totaal opgevoerd naar 115 panelen. Inderdaad een hele investering. Je bent zomaar een halve ton verder. Maar daarmee kunnen we op jaarbasis circa 45.000 kWh opwekken. We verwachten de installatie in circa 5,5 jaar te hebben terugverdiend.”

OPDRACHTGEVERS Een kostenbesparing op termijn is echter niet de hoofdreden om over te stappen op zonne-energie, legt Lindhout uit. “Het gaat er ook om dat je als bedrijf bereid bent iets te doen aan vraagstukken die in onze maatschappij spelen. Vastgoedeigenaren moeten zelf ook investeren in energiebesparing. Neem de algemene verplichting dat per 1 januari 2023 alle kantoorpanden minimaal energielabel C moeten hebben. Dit soort zaken zorgen ervoor dat opdrachtgevers ook kijken wat de bedrijven die ze inschakelen zelf doen op het gebied van het beperken van de CO2-uitstoot.” Lindhout heeft tevens onderzocht wat de mogelijkheden zijn om alle schildersbussen van het bedrijf elektrisch te laten rijden. Die wens is voorlopig geparkeerd. “De actieradius is nog te klein. Een aantal steden - zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht - subsidiëren. de aanschaf van dit soort bestelbussen zwaar, maar daarvan kan ik geen gebruikmaken. Waarschijnlijk is het een kwestie van tijd. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Ik had kunnen wachten op nog weer een volgende generatie zonnepanelen, maar op een gegeven moment moet je gewoon instappen. Anders gebeurt er niets.”


Recent Posts

See All
bottom of page